fbpx
Blog
  • Home
01
04
2015

Klanten en hun doorzettingsvermogen

Door Rdamgym 0

Dat hardlopen zoveel meer kan zijn dan stap voor stap kilometers afleggen werd mij vorig jaar meer dan duidelijk.

Als je werkzaam bent in de sport heb je vaak te maken met van die ‘ik-leef-in-de-sportschool-types’. Je kent ze wel, weinig textiel, shake bekertje, indrukwekkende ‘gym’ skills en een tikkeltje arrogant. Maar je hebt juist ook vaak te maken met de andere kant, de sporter die zich nog niet thuis voelt onder het label ‘sporter’ maar wel graag aan het lichaam en de conditie wil werken. Je doet er alles aan om deze persoon zo goed mogelijk te begeleiden en ze zichzelf ‘thuis’ te laten voelen in jouw domein, jouw heaven!

Als iemand je benadert om te helpen zijn of haar doel te behalen is dat heel stoer, ook als je even moet slikken omdat je het doel een flinke uitdaging vindt.

Zo stond ik eind september aan de start van de Berlijn Marathon, helaas zonder hardloopschoenen, want mijn knieën schieten helaas bij de gedachte alleen al op slot. Ik stond daar samen met mijn zakenpartner en onze klant. Een topper die een jaar bezig is geweest om zichzelf klaar te stomen voor haar ‘party’. Een jaar vol ups en vooral ook veel mentale downs. Ik besefte me vaak niet dat hardlopen met overgewicht zo’n mentale strijd kon zijn. Waarbij ik de typische hardloper ben, maatje 36, niet al te groot maar wel snel, lange blonde haren en de persoon die je even begroet tijdens je run. Het tegenovergestelde van onze klant, een grote trotse dame met overgewicht en doorzettingsvermogen waar wij nog wat van kunnen leren.

Deze vrouw vertelde mij over haar barrières, het nawijzen of de foto’s die van haar worden gemaakt, gedurende haar rondje Rotterdam (het mooiste rondje voor een echte RotterdammerT, de bruggen). Iedere kilometer is voor haar zo’n grote uitdaging, zo’n strijd met haar eigen doorzettingsvermogen en de buitenwereld. Een strijd waarbij ik nooit eerder stil had gestaan en me misschien zelf ook wel schuldig aan heb gemaakt. Hoe makkelijk is het voor mij om te zeggen ‘Zo dan, die dame mag nog wel even doorlopen!’. Niet wetende dat deze dame zichzelf 4x per week uit bed sleurt voor haar trainingslopen, iedere dag een strijd heeft met zichzelf, eten en het gewicht. Deze vrouw zorgde ervoor dat ik anders ben gaan kijken tegen sportende mensen met overgewicht en gefascineerd ben geraakt door de verhalen erachter.

Daar stond ik dan in Berlijn, de zenuwen gierden door mijn lichaam. Ik had nooit verwacht dat ik voor de race van iemand anders zo gespannen kon zijn. Met de app konden we haar doorkomsttijden checken en zorgden we dat we haar steeds aan konden moedigen. Bij kilometer 7 zagen wij haar voor het eerst. Met een grote lach op haar gezicht en roepend; ‘welcome to my party’ ging zij door. Bij km 13 zagen we haar ietwat achter geraakt op de groep, nog steeds met een big smile. Na het aanmoedigen en meelopen bij km 18 zagen we de bezemwagen een paar minuten na onze held passeren, dat zorgde ervoor dat de zenuwen terug waren en wij niets meer konden doen dan duimen. We misten haar bij de 22 km en stonden klaar om vanaf km 30 met haar mee te lopen. Vele inmiddels ‘bekende’ lopers, ‘tja, je gaat ze toch herkennen die maffe outfits’, hadden we gespot, de bus was in zicht, maar onze held bleef nog achter. Toen ging de telefoon… Al 10 km lang had ze een strijd gevoerd met de bus, maar ze is door blijven lopen. Léon inmiddels haar kant op gerend en heeft haar voorbij de bus gekregen. Bij km 31, waar ik op dat moment stond, was het klaar, want finishen buiten de officiële tijd, is nog erger dan uitstappen voor deze Rotterdammer.

Wat ik er niet bij vertelde is dat onze held 6 weken voor haar race geblesseerd raakte aan haar knie en 6 weken lang eigenlijk alleen maar gefietst heeft in de sportschool. In mijn ogen was haar aanwezigheid al een heldendaad en die 31km, dat doe ik haar (nog) niet na. De overwinning, vreugde en het doorzettingsvermogen om van 31 meter hardlopen, 31 kilometer hardlopen te maken is een heldendaad. Dat zij dit jaar in september nogmaals aan de start van de marathon in Berlijn staat, geeft mij kippenvel! Wat een doorzetter ben je Leontine!

Waarom ik jou dit verhaal wil vertellen? Deze held raakt me, ze inspireert me en ze laat me inzien dat iedereen een andere beleving heeft van een zelfde activiteit. Ik hoop jou met dit verhaal te inspireren en tijdens je run of andere workout een knipoog te geven naar die persoon die het zwaar heeft, maar toch ‘the guts’ heeft om zijn of haar schoenen aan te doen en van die bank af is gekomen.

Stefana

Auteur: Rdamgym

Reactie
0

Laat een bericht achter