fbpx
Blog
  • Home
13
04
2016

Keihard tegen mijn eigen overtuiging in

Door Rdamgym 0

Jan Willem Keizer, een van onze klanten vanaf (bijna) dag 1 heeft een mooie blog geschreven over voeding en en de werking van je lichaam! Wij vinden hem heel herkenbaar, verbaasd het jou? 

Waar denk jij aan bij afvallen? Minder eten, Meer sporten? Sporten is altijd een goed idee. (Vooral bij  RDAM GYM natuurlijk!) Minder eten niet.

Iedereen denkt dat je aankomt omdat je te veel eet. Daar is echter een probleem mee. Deze overtuiging heeft oorzaak en gevolg omgedraaid!

Je komt namelijk eerst aan en daarom ga je meer eten. Dit is het belangrijkste wat ik heb meegekregen uit “Why we get fat” van Gary Taubes, een bekroond wetenschapsjournalist. Dit ging keihard in tegen mijn eigen overtuigingen.

Wat is er aan de hand?

Als je koolhydraten (je kent ze wel: brood, pasta en aardappels) eet stijgt je bloedsuikerspiegel. Dit mag alleen niet te hoog worden. Het stofje insuline zorgt ervoor dat je bloedsuiker normaal blijft. Het gaat fout als je meer brood of pasta eet dan je lichaam netjes kan verwerken. Dan heb je veel insuline nodig en dit heeft naast goede effecten ook vervelende bijwerkingen:

Door het verstoorde evenwicht komt er namelijk meer vet in je cellen. De vetreserves die je al had worden ook nog eens niet optimaal meer gebruikt. Verder gaat je lever minder goed werken en vet terugzenden naar de rest van het lichaam. Hierdoor worden er nog meer vetcellen aangemaakt en word je weer zwaarder. En je raad het al: omdat je zwaarder bent krijg je sneller honger. Je eet meer, omdat je aan het aankomen bent. Hierdoor wordt je minder actief en verbrandt je minder. Een vervelende neerwaartse spiraal.

Hoe kom je hier niet uit?

Minder eten helpt niet als langetermijnoplossing. Je lichaam schakelt over naar een energiestand waarin alles vertraagt. Je verbrandt minder. Je pakt er de oorzaak niet mee aan. Als je lichaam vet wil worden dan wordt dat het. En zie daar: het yoyo-effect. Nadat je bent afgevallen door maar achthonderd calorieën te eten ben je zo weer even zwaar als eerst.

Wat kan je wel doen?

Het ligt aan de samenstelling van de voedingsstoffen die je eet. Taubes heeft een duidelijk voedingsadvies: eet minder koolhydraten en meer vet. Vet is niet slecht.

Heel belangrijk is hoe je lichaam omgaat met de insuline in je bloed. Dit is voor ieder mens anders. Het kan best zijn dat je relatief veel koolhydraten eet en niet dik wordt. (en dat iedereen jaloers op je is.) Maar ook dat je weinig eet en dat wel wordt. Als je bewust bent van de werking bij jou zet je een goede stap naar een gezond gewicht.

Jan Willem Keizer

Auteur: Rdamgym

Reactie
0

Laat een bericht achter